Posted on: January 21, 2022 Posted by: Michael Andersson Comments: 0

Vilka växter passar för de soligaste och varmaste delarna av din trädgård? Det finns många trädgårdsväxter som gillar en kombination av sol och skugga. Men växter som tål en position med sol hela dagen lång: du måste välja dem noggrant. Speciellt om plantan står i kruka kan rotsystemet bli väldigt varmt i solen. Få trädgårdsväxter tål detta. Vi listar de tre vackraste och mest mångsidiga alternativen här.

Den japanska lönnen

Den vackra japanska lönnen är känd för sin speciella bladform och imponerande färger. Det finns flera färger tillgängliga, där den röda är den överlägset mest sedda. Dessa röda varianter blir en nyans mörkare röda på hösten och är verkligen en fröjd för ögat! Och det fantastiska med detta exotiska träd är att det växer hemma i vårt klimat.

Det finns många sorter av den japanska lönnen tillgängliga. Så det finns alltid en som passar för din trädgård, eller till och med balkong. Det finns arter som man kan hålla som buske, och arter som blir upp till 10 meter höga! De flesta sorter klarar sig bra i full sol. Faktum är att en japansk lönn behöver mycket solljus för att behålla sina röda färger. Får plantan för lite sol så bleknar färgerna.

En liten varning är på sin plats här. Det finns ett litet antal japanska lönnarter som inte är lämpliga för en position där solen är på hela dagen. Var uppmärksam på detta vid köp. Dessa kräver en plats där solen inte skiner på löven på eftermiddagen. Om detta händer kan bladbränna uppstå. Speciellt med de unga träden. Om träden är lite äldre är problemet mindre.

De allra flesta arter kommer dock att dyrka solen. Vården kräver inte mycket arbete. En japansk lönn gör sig bra i trädgården eller i en kruka. Eftersom det är en långsam odlare och redan har en fin form på egen hand, är beskärning sällan nödvändig.

Leave a Comment