Posted on: February 21, 2022 Posted by: Michael Andersson Comments: 0

Ishelgonen
I de flesta länder finns det 3 ishelgon, men i vårt land finns det 4. De är i ordning: Mameritus, Pankratius, Servatius och Boniface. Dagarna då dessa helgon hedras är de sista dagarna då frost är möjlig. Eftersom nattfrost under denna period utgör en stor fara för växterna i trädgården är denna period av eventuellt kallt vårväder mycket fruktad. Växter som tillhör nattskuggsarterna som potatis och tomater i synnerhet kan skadas allvarligt på grund av att de unga grödorna dyker upp ovanför marken. På grund av riskerna för viktiga grönsaksväxter går ishelgonens historia långt tillbaka.

Historien
Redan år 1000 varnade skrifter i hela Västeuropa för denna farliga period. I högre områden, som Alperna, tändes eldar på natten under dessa dagar för att skydda växterna och träden mot farorna med nattfrost. Denna metod används fortfarande i holländska fruktträdgårdar idag.

En fabel eller ett naturfenomen?
Ishelgonen är inte på något sätt en fabel och det händer fortfarande regelbundet att nattfrost inträffar under denna period. Förklaringen till detta är faktiskt relativt enkel. Under denna period har solen redan ganska mycket kraft och kan värma upp jorden bra under dagen. Men om förhållandena är sådana att natten är mycket klar, så kan strålningen bli så stor att nattfrost blir möjlig. Temperatursvängningarna på ett dygn är så stora att vissa växter skadas allvarligt av detta

Leave a Comment