Posted on: March 21, 2022 Posted by: Michael Andersson Comments: 0

Blommande växter är alltid välkomna, men speciellt på våren. Inte bara för att det ger din trädgård doft, färg och glädje. Efter vintern räknas varje inhemsk blomma som mat för insekter som bin. Vi lyfter fram fem överraskande vårblommare som du kan njuta av i din trädgård.

1. Speciallökar
Krokusar, påskliljor och tulpaner gör sig alltid bra som vårblommare. Det finns dock fler överraskande blomlökar, till exempel Iris. Dessa lökar producerar vackra lila blommor. Alla iris är inte härdiga och lökarna påverkas ibland av fukt eller av vattensorkar. Lägg dem därför i en stor gryta som rinner av bra. Ställ en fin kruka vid ytterdörren, på balkongen eller på din terrass.

iris i en kruka
2. Perenner: Lungört och Cyclamen
Perenner som blommar tidigt? Variation nog. Tänk på cyklamen. Det fungerar inte bara bra hemma. Sorten Cyclamen coum är en tidig blommande. Det finns många sorter med vita, rosa och lila blommor.

Lungört är en mycket stark växt som inte märks särskilt mycket, förutom tidigt på våren. Då är det inte bara de prickiga löven på dessa perenner som är de första ovanför marken. De blå, rosa och lila blommorna kommer också att dyka upp i din trädgård. Eftersom denna perenn är inhemsk kan bin hitta mat där. Det finns också vackra sorter, som Pulmonaria rubra, med klarröda blommor.

3. Tidig blommande klematis
Det finns många typer av Bos vinstockar eller Clematis. En överraskande sort är Clematis armandii. Den blommar med vita, stjärnformade blommor. De doftar underbart, blommar med många blommor och förser din trädgård med vackra vita blommor redan i april.

Leave a Comment